Syndebukke søges

Debatindlæg Weekend Avisen 2006 (ca.)

Jeg må lufte min harme over de fundamentalistiske antirygere, samt andre som er på udkik efter syndebukke og nogen at være bedre end…

Jeg er træt af ikkerygere, som med selvretfærdige miner fiser fossile brændstoffer af i jumbojets på vej til Thailand for friværdien, eller i gamle biler der kører 6 km på literen, eller i topmoderne firhjulstrækkere, eller i sodosende hvæsende hvinende bybusser!!!           Mine vindueskarme er sorte af benzinsod, og mine lunger kradser, og jeg kan smage giften på tungen herinde i midtbyen, mens facader forvitrer af udstødningen fra disse egoisters biler, mens de peger fingre af mig, fordi jeg tillader mig at ryge i det offentlige rum.

Hvordan vil vi mon fortsætte festen i vesten, når de begrænsede olieresurser snart bliver et problem? Hvorfor bruger vi ikke mange mange flere resurser på at udforske det felt i avisernes uendelige spalter?

Det er ligesom i skolegården så dejligt at have syndebukke, så man selv kan køre på frihjul, og dæmpe sin angst og fornægte sin virkelighed. Nu har vi cementeret rygernes første-position, som syndebukke, man frit kan foragte og forfølge. Rygerne har via topskat på tobak betalt for deres egne kræftoperationer – kunne være rart med lidt spalteplads på det regnestykke.

Rygning kan vi forholde os direkte til, men spørgsmålet om spild og skadevirkning af fossile brændstoffer, det er for vanskeligt, og giver hurtigt dårlig samvittighed, så hellere give andre en dårlig – rygerne eller de tykke, som også er ramt af en fatwa.

De tykke er også skønne synlige syndebukke, og det er så dejligt at kunne lufte sin harme over denne skamfulde mangel på selvkontrol, som skader samfundet og belaster hospitalsvæsnet, men heldigvis står de bagerst i arbejdsløshedskøen, mens vi alle doper os med mere fedtfattigt kemikaliebefængt mad.

EU tillader de mest lede kræftfremkaldende kemikalier i maden, der i små daglige doser langsomt forstyrrer vores kropskemi og fremkalder allergier, hormonforstyrrelser, kræft, sterilitet, deformitet, dryp for dryp i dagligdagen.

Men det skal vi heller ikke snakke om, for det kunne blive for besværligt. Det er nemmere at pege fingre af de tykke, og fornægte virkeligheden mens man spæger sit kød og leger sund. De næste i syndebuks-herakiet er de arbejdsløse.

Arbejdsløse forhånes og krænkes dagligt i medierne og i det nuværende AF system, som er en skandale og en industri, hvor systemet er vigtigere end individet. Hvorfor snakker vi ikke om, hvor mange af statens midler der spildes i arbejdsløshedsindustrien? Hvad koster alle disse rådgivere, konsulenter, administrationen, kontrollen og ligegyldige møder hvor man bliver regnet for dum eller doven, for ikke at tale om den kæmpe stak af papirer, der skal udfyldes, sendes frem, gennemgås, sendes tilbage og tales om i telefon.

Hvad hvis alle disse spildte penge gik direkte til at produkt-udvikle borgernes kompetencer??? Nåeh nej det er for besværligt, så hellere gøre de ledige til syndebukke, for nu er der jo såkaldt mangel på arbejdskraft, så hvis man ikke har arbejde, er man jo nok alligevel dum, doven eller fuld af løgn og belaster skattebudgettet for dem, der stadig har friværdi til forbrug, eller er ministre og departementschefer på en laber overførselsindkomst.

Er vi virkelig så primitive, at vi skal blive ved med at have syndebukke, enten det er bøsser, kvinder, kapitalister, tykke, tynde, kommunister, rygere, narkomaner, arbejdsløse, jøder, muslimer, kristne, christianitter, borgerskabet eller bare nogen. Hvad eller hvem mon bliver det næste, vi bruger til at fortrænge de rigtigt besværlige spørgsmål, som har ægte betydning for vor fremtid??? Tak for mig.

 

 

 

1 thought on “Syndebukke søges

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *